Anne-Cath Vestly 100

Nyutgivelser i 2020

Ny biografi til 100-årsjubileet.

Av Agnes-Margrethe Bjorvand

Vil du vite mer om den berømte forfatteren og høre hvordan Knerten, mormor og de åtte ungene, Guro, Aurora og mange av de andre kjente figurene ble skapt? Da er dette boken for deg. Gyldendal feirer 100-årsjubileet til Anne-Cath. Vestly med å utgi en nydelig illustrert fortelling om livet hennes.

For Anne-Cath Vestly er en av de viktigste forfatterne vi har hatt i Norge, og hun skrev for de viktigste menneskene, nemlig barn! Biografien om henne er skrevet for samme målgruppe som hun hadde, til høytlesning eller å lese selv.

Livsverket til Vestly er en nasjonal kulturskatt, og det er all grunn til å feire. I mer enn femti år skrev hun på en slik måte at barn kunne forstå og kjenne seg igjen. Sammen med Alf Prøysen og Thorbjørn Egner var hun en av de tre store klassiske barnebokforfatterne våre.

• Forfatteren Agnes-Margrethe Bjorvand er universitetslektor ved Universitetet i Agder og underviser i barne- og ungdomslitteratur. Hun har tidligere skrevet Astrid Lindgren, en biografi for barn og unge.

• Hans Jørgen Sandnes har illustrert biografien som en collage, der han tar utgangspunkt i fotomateriale fra familien Vestly. Fotografiene viser autentiske steder og personer, mens tegningene forestiller Anne-Cath. Vestlys fantasiverden. Han har også nyillustrert flere av bøkene hennes og arbeider med den planlagte Anne-Cath. Vestly-parken.

Boka gikk rett inn på en flott 9.plass på Barneboklista i januar - se hele listen her

Kjøp boken her hos Gyldendal.

Boken er elegant og konsekvent redigert. Hver dobbeltside er et kapittel, hvor fortelling, «funfacts», fotografier i collage med Hans-Jørgen Sandnes’ tegninger og sitater fra Vestly fungerer godt sammen.

- Aftenposten


Originalopptak til rette etter 20 år

Tre av Anne-Cath. Vestlys foregangsbøker om Aurora er blitt lydbokserie. Historiene om den vesle jenta ble tidlige innspill for nye likestillingsidealer i hjemmene og skapte storm fra folk som mente forfatteren ødela samfunnsordenen. Papirbøkene ble utgitt i 1966-68.

Opptakene med den folkekjære forfatteren og fortelleren ble gjort i 1997. De har vært savnet siden, men er nylig funnet i beste velgående. Utgis i disse dager som serie i forbindelse med 100 års markeringene for Anne-Cath. Vestlys fødsel.

Bøkene om Aurora, pappaen, mammaen og lillebroren Sokrates ble høyt elsket etter å ha blitt fortalt i radioen av forfatteren selv. Lydbøkene er et gjenmøte med fortellerstemmen fra den gangen, og presentasjonsformen er den samme kjente som i «Barnetimen for de minste».

Anne-Cath. Vestly skildrer en familie med stor toleranse og vilje til nye løsninger. Pappaen til Aurora er hjemme og passer barna og husholdningen, mens advokatmoren har sine daglige oppgaver knyttet til kontor og rettssal. Pappaen studerer i hjemmetilværelsen til en doktorgrad i historie og kjenner på tidsklemme og distraksjoner. Reaksjonene fra samfunnet rundt er viktige elementer og hvordan disse møtes av den lille familien. Historiene er fortalt med stor innlevelse og er først og fremst en innsiktsfull skildring sett med veslejenta Auroras øyne.

Lydbøkene er produsert av Anne-Cath. Vestlys eldste sønn, Jo Vestly, som også har hatt ansvaret for alle andre lydbøker fra forfatteren. Aurora-bøkene utgis for nedlasting og streaming.

Titlene som utgis er: «Aurora i blokk Z», «Aurora og pappa» og «Aurora og den vesle blå bilen»