Anne-Cath Vestly 100

Foredragsholdere

Gjennom hele jubileumsåret vil vi kunne oppleve en rekke foredrag på kryss og tvers av hele landet. Ta gjerne kontakt dersom du er interessert i å arrangere et foredrag på ditt sted.

Agnes-Margrethe Bjorvand

Agnes-Margrethe Bjorvand (f. 1969) er barnebokforsker, lærer, kursholder, oversetter og forfatter.

Bjorvand er cand.philol. fra Universitetet i Oslo og har vært ansatt ved Institutt for nordisk og mediefag, Universitetet i Agder, siden 1997. Der er hun fagansvarlig for norsk i barnehagelærerutdanningene og underviser blant annet i barnelitteratur og litteraturformidling. Bjorvand er redaktør og medforfatter av flere bøker om barne- og ungdomslitteratur, og hun har skrevet en rekke vitenskapelige og populærvitenskapelige artikler. Bjorvands spesialområder er bildebøker, litteraturformidling og forfatterskapene til Astrid Lindgren og Anne-Cath. Vestly. Bjorvand er også oversetter av både sakprosa og skjønnlitteratur, og hun er en etterspurt foredrags- og kursholder.

Bjorvand har tidligere utgitt den prisbelønte biografien Astrid Lindgren (med Lisa Aisato, 2015), fagbildeboka Ungene i Dyreparken (2019), og er – sammen med illustratør Hans Jørgen Sandnes – aktuell med biografien Anne-Cath. Vestly i forbindelse med 100-årsjubileet i 2020.

Faglig hjemmeside.

Kontakt Agnes på epost for å avtale foredrag.


Hans Jørgen Sandnes

Hans Jørgen Sandnes (født 19. juni 1979) er en norsk illustratør og animatør.

Han har blant annet regissert de ti klassiske tegnefilmene til Alf Prøysens barneunivers, kjent fra NRK Super. Han har også illustrert mer enn 50 barnebøker, blant annet jubileumsutgaven av Prøysens "Sirkus Mikkelikski» og Anne-Cath. Vestlys "Mormor og de åtte ungene» og «Knerten». Sammen med Jørn Lier Horst har han laget bøkene om "Detektivbyrå nr. 2", som er landets bestselgende barnebokserie med et opplag på over 1.5 millioner. Bøkene om «Detektivbyrå nr. 2» er solgt til 20 land via Salomonsson Agency i Stockholm. Hans Jørgen har også laget bildebøkene «Det aller beste» og «Navnebringeren» sammen med forfatter Maja Lunde, og er aktuell med biografIen om «Anne-Cath Vestly» sammen med forfatter Agnes-Margrethe Bjorvand.

Inspirert av klassisk animasjonshåndverk regisserte Sandens tegnefilmen til Prøysens regle "Geitekillingen som kunne telle til ti» i 2015. Filmen ble produsert for NRK Super av Sandnes Media, der Hans Jørgen er medeier og regissør.

Sandnes har vært utvalgt til en rekke festivaler og utstillinger, og vant Amandus-prisen for sin første film. «Geitekillingen som kunne telle til ti», som har turnert festivaler i hele Europa, vant pris for beste filmmusikk på ISFMF i Kroatia 2016.

Kontakt Hans Jørgen på epost for å avtale foredrag.


Jo Vestly

Som førstefødte sønn av Anne-Cath. og Johan Vestly ble Jo Vestly det nærmeste vitnet til dette produktive parets etableringsår. I løpet av hans 10 første leveår befant han seg bokstavelig talt i rommet der Ole Aleksander Filibom-bom-bom ble skapt, senere også historiene om Mormor og de åtte ungene.  Det var nesten 10 års mellomrom da broren Håkon ble født. Brødreparet startet en felles oppvekst som i hovedsak fant sted på Bøler – drabantbyen med Østmarka som nærmeste nabo.

Jo Vestly har selvfølgelige forutsetninger for å fortelle om Anne-Cath. og Johan Vestlys liv og virke. Han har stadig forespørsler om å fortelle om denne oppveksten og tar utfordringen så langt tiden strekker til i et aktivt yrkesliv - nå i moden alder.

Utgangspunkt: Mor, skuespiller og forfatter, far tegner, maler og teaterdekoratør. Med fjernsynets komme i Norge ble Johan Vestly også autodidakt TV-regissør. Dette kapittelet startet opp med programmene om Kanutten og Romeo Clive – i intenst samarbeid med sin kone Anne-Cath.

Jo Vestly ble født 7. mars 1948 i Oslo. For folk som har levd en stund ble han først kjent som programskaper i NRK/Fjernsynet, producer/regissør – etter hvert også et kjent TV-ansikt rundt 1980-tallet. Han hadde sitt virke i Underholdningsavdelingen i tiden 1971-1986. Noen vil huske en stor svensk-norsk lørdagsserie, Låteri, som gikk over 12 lørdager høsten 1978. Han programledet med sin svenske kollega Arne Weise.

Men det var arbeidet bak kamera han var mest tiltrukket av og leverte en lang rekke showproduksjoner  med sterk tilknytning til miljøet rundt Dizzie Tunes og Yngvar Numme der Grethe Kausland, Benny Borg, Øystein Sunde, Hege Schøyen og Jon Skolmen dannet et tyngdepunkt i norsk underholdning i mange år. Det samme gjaldt folkekjære Vazelina Bilopphøggers.

Jo Vestly samarbeidet med moren om produksjonen av alle hennes lydbøker. I året da hun ville fylt 100 år, utgis de tre første bøkene om Aurora – hun i blokk Z. Partner i Jo Vestly Produksjon har gjennom alle år vært Berit Finne Vestly, Jos ektefelle.

Jo Vestly og broren Håkon forvalter etter Anne-Cath. Vestlys bortgang i 2008 hennes forfatterskap og Johan Vestlys arbeider. Han døde i 1993.

Kontakt Berit Finne Vestly for å avtale foredrag


Åse-Kristine Tveit

Åse Kristine Tveit er født 1963. Hun er førsteamanuensis ved Institutt for arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag, OsloMet - storbyuniversitetet.

Tveit har en PhD fra 2016, med en doktoravhandling om norske barnebibliotek. Hun er utdannet bibliotekar fra Statens bibliotekhøgskole 1987 og har hovedfag i litteraturvitenskap, Universitetet i Bergen, 1992. Hun har tidligere arbeidet som bibliotekar, hovedsakelig i norske folkebibliotek. Hennes fagfelt i undervisning og forskning er litteraturformidling, barnelitteratur og barnebibliotek.

Foredrag om Anne-Cath Vestlys barnebøker
Tittel: “Det var en gang på Tiriltoppen. Anne-Cath Vestlys fortellinger i et samtidsperspektiv”.
De mange bøkene om Ole Aleksander, Mormor, Aurora, Knerten og Guro har vært elsket, lest og lest om igjen av mange generasjoner barn. Flere av fortellingene var dristige og banebrytende da de kom ut, fordi de tok opp tema som ingen barnebokforfatter tidligere hadde våget. Har disse fortellingene stadig kraft til å engasjere? Eller handler det å lese Anne Cath Vestly i dag mest om nostalgi?

Kontakt Åse-Kristin på epost for å avtale foredrag.